Localizare
Antalya, oras pe coasta mediterana in sud-vestul Turciei, este capitala turismului international turcesc.
Situat in apropierea Golfului Antaliei, orasul Antalya isi are originile adanc inradacinate in istorie, inca din secolul 1 i.H cand, dupa cum spun legendele, atunci cand a descoperit acest tinut, regele Attallos al II lea le-a spus oamenilor sai ca "acesta este cu siguranta Paradisul". Antalya Astazi, turistii veniti aici de prin toate colturile lumii spun ca, doar dupa ce ai vazut un apus de soare in Antalya, poti spune ca ai vazut tot ce se poate vedea intr-o viata de om.
Gastronomie
Odata ce ai gustat din bucataria Antalyei, savoarea picantului Piyaz sau ale multora din specialitatile mediteraneene gatite in ulei de masline si servite reci va ramane cu tine pentru totdeauna, si, oricat de mult te-ai chinui sa-l gatesti acasa, vei descoperi ca iti lipseste acel ingredient secret, nou de fiecare data... parfumul locurilor, sau culoarea locala pe care oamenii au presarat-o in bucatele lor.
Shopping
Magazinele cu obiecte vestimentare si bijuterii, cele mai multe din aur, sunt mereu pline de turisti datorita preturilor accesibile, iar aerul aproape sufocant este accentuat din loc in loc de esente tari emanate de parfumeriile locale.
Festivaluri si sarbatori
In fiecare an, Antalya este gazda pentru numeroase festivaluri: in zona de port, unde se afla multa verdeata si bulevarde largi au loc festivalurile internationale, iar in Orasul Vechi au loc Festivalul International de Balet, de Opera, triatloane, competitii de fotbal sau tenis.
Viata de noapte
In timpul sezonului estival, viata de noapte din Antalya este infloritoare, mai ales in zona portului si a strazilor din apropiere unde se afla o mare varietate de cluburi, baruri si puburi, populare printre localnici si turisti. Chiar si fanii muzicii rock sau live, vor gasi cateva localuri unde vor petrece clipe minunate. Pentru muzica rock de calitate mergeti la barul Jolly Joker.
Sfaturi utile
- Moneda nationala este lira turceasca (1,79 ron).
- Negocierea preturilor este un fel de sport national in bazarele si magazinele din Turcia.
- In restaurante si cafenele este recomandat sa lasati un bacsis de 10%. Taximetristii nu li se da, de obicei, bacsis.
- Se recomanda sa beti apa imbuteliata, deoarece cea de la robinet este plina de clor.
- Fumatul este permis in cafenele si restaurante, mai ales ca 80% din populatia turca fumeaza. Tutunul turcesc este bun, iar preturile sunt rezonabile.
- Daca cumparati un covor sau alte obiecte cu vechime, este necesar sa aveti un certificat sau o chitanta, deoarece este posibil sa fiti controlati la vama.
Deja renumitele bai turcesti, mancarurile picante, pestritele magazine de cadouri, strazile galagioase si barurile intesate cu alti turisti euforici, urmele istorice conservate in cladirile elene, romane bizantine sau otomane, ori festivalurile Antalyei, toate, sunt motive pentru care ar trebui, macar odata in viata sa te rasfeti cu acest Paradis.